vrijdag 10 juli 2009

Tempels bezoeken in Japan




In Japan kun je veel tempels en shrines bezoeken. De tempels zijn vaak boeddhistische, de shrines zijn van het shinto-geloof. Op sommige complexen zie je zowel boeddhistische als shinto-gebouwen. In het shintoisme worden natuurgeesten, kami, aanbeden. Wil je meer weten over het shintoisme, lees dan hier verder. Bepaalde rituelen, bijvoorbeeld rondom uitvaarten, bestaan uit zowel boeddhistische als shinto-elementen.

Bijzondere tempels vind je vooral in en om Kyoto. Ook op het eiland Shikoku kun je veel bijzondere tempels zien; je kunt er zelfs een bedevaartstocht lopen langs 88 tempels. Over de tempels in Kyoto en Shikoku een volgende keer meer.

Sommige tempels en shrines zijn gratis te bezoeken, soms moet je entree betalen. Dit kan in Kyoto bij de meest bijzondere tempels oplopen tot 500 yen per persoon. De schoenen moeten binnen meestal uit en worden bewaard in speciale vakjes.

Vaak zijn de routes door de tempels en de omringende tuinen volledig bewegwijzerd. Sanitaire voorzieningen zijn vaak aanwezig, horeca niet (vaak wel automaten). Een winkeltje met souvernirs en religieuze spulletjes is er vaak wel in de meer bezochte tempels).

Tip: bij bezienswaardigheden en dus ook bij tempels liggen vaak stempels en stempelkussens met een stempel van de tempel. Doe als de Japanners en neem een klein notitieboekje mee met blanco pagina's en verzamel stempels: leuk voor kinderen! Op Shikoku kun je (tegen betaling: 300 yen) bij alle 88 tempels een kalligrafie krijgen. Hiervoor kun je een speciaal verzamel boek kopen.

2 opmerkingen:

  1. Afgelopen mei ben ik op rondreis door Shikoku geweest en liep daar geregeld pelgrims tegen het lijf die met de 'Shikoku Henro' bezig waren. Ooit lijkt het mij wel iets om deze pelgrimstocht per fiets te doen. Lopend schijnt het zo'n 6 weken in beslag te nemen.

    Mooie foto van de Shobi-kan in de tuin van de Heian Jingū bij deze blog overigens.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dankjewel anoniem,

    Ook wij hebben de wens alle 88 tempels te bezoeken, maar wij gaat het in etappes doen ik.

    Groeten van opreisnaarjapan.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen