Sushi is een hapje / rolletje met kleverige rijst op smaak gemaakt met rijstazijn, mirin en zout en andere ingredienten zoals rauwe vis, groenten (vaak komkommer, pompoen, champignons etcetera) of ei (omelet). Vaak wordt sushi gemaakt met een omhulsel van zeewier, nori, maar dat hoeft niet. Je hebt dus verschillende soorten sushi (zie plaatje):

Sushi kun je overal eten. Hoewel Japanners het meestal zien als een soort fastfood, zijn er ook hele exclusieve en dure sushi-restaurants waar enkel de meest verse en goede ingredienten worden gebruikt. Probeer voor je een sushi-restaurant binnenstapt dan ook achter de prijzen te komen. Sushi-restaurants verkopen vaak een of meerdere goed geprijsde bento (lunchbox, lunchaanbieding) of teishoku (dagmenu, standaard menu) met daarin verschillende soorten sushi.
Leuk om een keer te doen is de kaiten-sushi, de lopende band-sushi. Verschillende soorten sushi komen langs op de lopende band die over de bar loopt waaraan je zit. Je kunt nemen wat je wilt en je betaalt uiteindelijk voor hoeveel bordjes je hebt gegeten. Soms zijn alle bordjes even duur (en liggen er van goedkope soorten meer stuks op het bordje dan van duurdere), soms wordt er met kleurcodes gewerkt (een rood bordje heeft een bepaalde prijs, een blauw bordje ook etc.). (foto in eigendom van www.paulvandelooi.nl).

Sushi eet je met soja-saus, pittige wasabi en gember-slices. Vaak krijg je, zoals in veel restaurants een glas water of een kop thee gratis. Andere drankjes kun je bestellen.
In Tokyo vind je bij de vismarkt veel sushi-restaurants met kakelverse sushi. Leuk om hier een keertje te ontbijten met sushi, je staat vaak wel even in de rij voor een plekje!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten